Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Jakob Nielsen on sõnastanud kasutatavuse 6 peamist komponenti: õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, vead, rahulolu ja kasulikkus. Antud blogipostituses analüüsin neist kahte veebi vaates: ühte posittivses- ning teist negatiivses valguses.

Tõhususe tooksin ma pigem plussina välja, sest veebis on väga kiiresti võimalik erinevaid asjatoimetusi teha. Näiteks kui elad ülikoolist kaugel ning ei taha aega kulutada pikale rännakule, kuid tahad loengut vaadata, saad seda teha ka veebist. Sisuliselt kõike on võimalik läbi veebi teha kiiresti, andes inimesele rohkem vaba aega. Koroonapandeemia näitas, et tänapäeval linnas elamiseks ei ole isegi vajadust kodust lahkuda, saad mõne minutiga kõik vajaliku endale veebist tellida.

Rahulolu on pigem veebi nõrk külg. Alati annab nuriseda millegi üle, näiteks aeglase internetiga võivad olla osad veebilehed kasutamatud või et telefonil näeb mõni leht kole välja. Populaarsed saidid võivad ka veidraid otsuseid teha, mis madaldab kasutajate rahulolu - näiteks Youtube eemaldas like/dislike vaate videotelt ning nüüd on võimatu leida head õpetlikku videot, sest teiste hinnanguid pole võimalik näha. Lisaks võid ettevaatamatuse tõttu ka mõne viiruse arvutisse saada, mis võib palju probleeme tekitada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uus meedia...?

Kolm põnevat IT-lahendust

IT juhtimine ja riskihaldus