Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Ärivaraline litsents

Antud litsentsi oleks väga hea kasutada, kui on hea toode, mis võib turuliidriks jõuda ning potentsiaalselt kasumit teenida. Maailma populaarseimad programmid kasutavad seda, näiteks Photoshop ja ühtlasi ka 2 kõige tuntumat mängumootorid: Unreal Engine ning Unity. Kuna see litsents piirab kasutajate õiguseid programmi kasutamisel, on hädavajalik. et programmi kvaliteet oleks kõrge ning et programmi loojad (tüüpiliselt korporatsioonid) liiga ahneks ei lähe. Näiteks hiljuti liikusid paljud Unity mängudearendajad Godoti peale, paljude põhjenduseks. et "Godotiga tehtud mängud kuuluvad 100% sulle".

GNU GPL

Seda peaks kasutama siis, kui sa tahad, et sinu tarkvara tuletatud teised tarkvarad oleks vabavaralised. Tihti meeldib seda kasutada inimestel, kes usuvad vabavarasse ning tahavad sinna ise palju panustada. Lisaks ka portfoolios on selliseid projekte tore näidata.
'

BSD 

Seda tuleks kasutada, kui soovid, et kõik saaks sinu vabavaralist tarkvara kasutada ilma ennast mingil viisil ohtu seadmata. Näiteks korporatsioonid kasutavad enda tarkvaras BSD litsentsiga tarkvarasid, sest erinevalt GNU GPL-i tarkvara kasutamisest, ei pea nad enda kogu lähtekoodi seeläbi avalikuks tegema. Ja nagu eelnevalt mainitud, vabavaralisi projekte saab näidata portfoolios, et enda programmeerimisoskusi demonstreerida.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uus meedia...?

Kolm põnevat IT-lahendust

IT juhtimine ja riskihaldus